Deventenaren bedankt

Bijgewerkt op: 23 sep. 2020

Vol trots kunnen we melden: Dankzij het vertrouwen van de Deventenaar is het gelukt.

Vorig jaar (2019) zijn wij als Stichting Mojo51 een nieuw project begonnen. Misschien zegt het 1000 kansenproject u iets, misschien niet. Dus hierbij een korte uitleg. Jonge mensen, die het niet lukt om welke handicap dan ook een baan te bemachtigen, konden bij de drukkerij van Mojo51 PressOn aan een werk/leertraject mee doen. Dit traject werd voor 50% door de Provincie gefinancierd en 50% uit de omzet van de drukkerij betaald.


Door mee te draaien in de drukkerij leer je allerlei arbeidsvaardigheden en kun je een mooi portfolio opbouwen. Hiermee kun je gaan solliciteren naar een reguliere baan.
Voor ons als stichting was dat een gewaagde stap. PressOn bestaat nog niet zo lang en had merendeel gefunctioneerd als dagbesteding. Omzet draaien met de verkoop van onze drukkerij, daar hadden we nog niet veel ervaring mee. Onder het motto: als je niets probeert, gebeurt er ook niets, zijn we aan de slag gegaan. Vaak hebben we met ingehouden adem naar de inkomstentabellen zitten staren. Redden we het wel of niet. Kunnen we de drukkerij draaiende houden, de arbeidsvoorbereidingstrajecten financieren en de deelnemers aan het project blijvend een kans geven op een echt plekje op de arbeidsmarkt.

14 jonge mensen hebben het traject kunnen volgen en een baan kunnen vinden.
Vol trots kunnen we melden: het is gelukt. 14 jonge mensen hebben een arbeidsvoorbereidingstraject kunnen volgen en hebben een baan kunnen vinden (soms in combinatie met een opleiding) of zijn een opleiding gaan volgen met garantie op een baan. Dit jaar hopen we dat degene die in hun laatste maand van het traject zitten een leuke werkplek zullen vinden. Wij hebben als team veel waardering voor de inzet die de deelnemers hebben getoond. Je moet namelijk veel lef hebben om jezelf kritisch te bekijken en op vele fronten veranderingen bij jezelf teweeg te brengen.

De Deventenaar heeft het project een kans gegund.
Maar we zijn net zo trots op de Deventenaren. Door het feit dat de bewoners van Deventer bij ons hun textiel hebben laten drukken, is het ons gelukt om de financiën bij elkaar te krijgen voor 14 jonge mensen, die nu en over een paar maanden de arbeidsmarkt met vertrouwen tegemoet treden. 14 jonge mensen die er geen gat meer in zagen om sowieso nog te participeren, maanden lang thuis zaten, geen diploma, geen doelen, geen toekomst. Dat is nu 180 graden gekeerd door hard werken en het vertrouwen van de Deventenaren, die de drukkerij een kans hebben gegund.

Dit jaar hebben we hetzelfde doel.
Dit jaar (2020) gaan we er weer voor. Eén verandering: er is geen financiële steun van de Provincie dit jaar. Aan de groep nieuwe deelnemers van het project hebben we dit voorgelegd. Het is namelijk wel een risico, want als we het financieel niet redden, kunnen zij hun traject niet afmaken en zijn ze weer terug bij af. Unaniem was het antwoord dat ze het wel aandurfde. “We zijn dan wel gehandicapt, maar niet idioot. Er is nu meer ervaring, we worden als onderneming steeds beter en mensen uit Deventer en omgeving weten ons steeds beter te vinden.” Hun enthousiasme was voor ons, als organisatie, erg aanstekelijk en ze hebben ons overtuigd door te gaan zonder steun van de overheid. Alsof het zo moest zijn stonden mensen weer voor ons klaar. Cases to Care uit Eefde heeft de samenwerking die er al was met ons versterkt. Onverwacht kregen we een riante financiële bijdrage van de Lionsclub Deventer Zuid. En vandaag heeft een marketing bedrijf een hoopvol plan voor onze marketing ingeleverd. Het begin is er.

​We hopen, zowel de deelnemers aan het arbeidsvoorbereidingtraject als wij als organisatie, dat u als Deventenaar onze drukkerij ook dit jaar weer zal vinden en dat wij wederom 14 arbeidsvoorbereidingstrajecten aan jonge mensen kunnen bieden.