AdobeStock_133136295.jpeg

Marmeren is toveren met kleur. Elk stuk papier dat je marmert is uniek. Het is gemakkelijk om eindeloos te combineren en kleur combinaties uit te proberen. Het fijne aan marmeren is dat het niet kan mislukken. Het water en de verf dun het werk. Je kunt je verdiepen in oude tradities van het marmeren of juist lekker vrij aan de slag gaan. Je zal tijdens het marmeren ervaren dat al snel je fantasie het van je overneemt en dat het super relaxed is om te doen. Heerlijk om een vrije middag aan te besteden. Ook met kinderen is het marmeren één groot feest.

marmer.jpg
Marmeren
Geschiedenis

Het marmeren van papier is ongeveer 2000 jaar geleden ontstaan in China. In eerste instantie was het een geheime techniek. In de 12e eeuw werd het in Japan erg populair. Zij noemde het het suminagashi ("drijvende inkt"). Suminagashi is qua techniek net een beetje anders. Hier wordt alleen water en inkt gebruikt, waardoor de inkt/verf minder manupleerbaar is en het toeval een grotere rol speelt. In de 16e eeuw verspreidde de techniek zich in India en Perzië, waar het kaghaz-i abri ("zonloos papier") werd genoemd.

In Turkije kwam een soortgelijke techniek (Ebru) tot ontwikkeling. Ebru lijkt veel op het huidige gemarmerde papier. De populariteit van gemarmerd papier in Europa ging hand in hand met de liefde voor Oosterse kunstvoorwerpen en decoratie technieken die in de 17de en 18de eeuw in de mode raakte. Gemarmerd papier wordt nog steeds in grote hoeveelheden in Venetië gemaakt. Het papier wordt vooral gebruikt door boekbinders, De techniek dient vaak als inspiratie bron voor ontwerpers en kunstenaars. Ook het Doosje voor jou is in oorspronk ontworpen door eerst het papier te marmeren en daarna de vorm te zoeken.